Warsztaty w kuchni molekularnej ŚUM

6 lutego 2020 maturzyści biorący udział w projekcie “Lepszy start w przyszłość” uczestniczyli w zajęciach zorganizowanych przez Śląski Uniwersytet Medyczny. Były to warsztaty dotyczące kuchni molekularnej. Uczestnicy zajęć przygotowali lody na bazie śmietanki, malin i ciekłego azotu, zrobili również lizaki z mango oraz “kawior” z wykorzystaniem agaru (wegańskiego odpowiednika żelatyny). Mieli także okazję sprawdzić swoje zmysły podczas warsztatów sensorycznych. Uporządkowanie roztworów według intensywności barw, testowanie różnych czekolad i rozpoznawanie zapachów, to tylko niektóre z zadań na warsztatach. Zajęcia były bardzo ciekawe, niektóre zadania wymagały maksymalnego skupienia i zaangażowania.

Jolanta Kulik

Nauczyciel edukacji dla bezpieczeństwa, wf oraz ratownictwa. Z tą Panią żaden wypadek nie jest groźny :)